• 李莉

李莉

英国莱斯特大学 硕士MA; University   of Leicester

英语教学法,社会语言学,跨文化交际
TESOL, sociolinguistics, intercultural communication

讲师 Lecturer

lili_xm@xmu.edu.cn

英语、学习理论、教学理论、教学实践
ESOL, Introduction to Learning Theories, Introduction   to Teaching & Teaching Practice

从事英语教学多年,拥有TESOL国际英语教师资格证。曾在福州大学中英Napier学院担任英语教师及教学组长,后于2006年进入厦门大学国际学院任职。   先后于2003年及2012年赴英国莱斯特大学、南安普顿大学学习及交流访问。任教至今先后承担过英语听力,阅读,写作,口语,及学习理论,教学理论及实践专业课的教学任务。在英语课堂教学上具备丰富经验,能够较好地调动课堂气氛,设计丰富的教学活动鼓励学生积极参与学习过程。个人的教学理念是在互联网时代,课堂教学不再单纯以知识的传递为主要目的,更重要的是以学生为主导,帮助学生训练辨析思维方式,探索适合个体的学习方式和学习策略,从而养成学生的学习自主性。
I have been a committed teacher with a TESOL   qualification for over ten years. I worked as a teacher and leader of the   English teaching team for Fuzhou Napier College of Fuzhou University before I   came to the International College of Xiamen University in 2006. During the   period, I am delighted to have an opportunity to study in the University of   Leicester and visit the University of Southampton. Through years of teaching,   I have taught a variety of courses including the four skills of English   language and Introduction to Learning Theories and Teaching. I believe   significant learning only takes place when students are actively engaged in   meaningful activities. Moreover, in the internet era, teachers are no longer   the sole source of information. Classroom teaching should focus more on   student needs. Teachers need to facilitate student learning by training their   analytical skills and finding ways to empower students and engage them in   taking responsibility for their own learning. Teachers need to work with   students and help them to grasp new learning opportunities.

研究成果

1Revisiting English Subjunctive: A   Comparative Study and Implications for the Chinese EFL Learners,《中外教育合作研究》,20146月第1;
2Language   learning beliefs and attitudes held by Chinese undergraduate students abroad:   a preliminary investigation, 《中外教育合作研究》,20155月第2

获得奖项

12016.11厦门大学第十一届青年教师教学技能比赛翻转课堂组二等奖
2
2013.5 中国留学服务中心及苏格兰学历委员会颁发的英国高等教育文凭项目“最佳教师奖”;
Top Teacher Award’ by CSCSE-SQA

学术和社会兼职

Asia TESOL会员